Не е имало изтичане на информация заради продажбата на образователната платформа Школо, като от фирмата гарантират

...
Не е имало изтичане на информация заради продажбата на образователната платформа Школо, като от фирмата гарантират
Коментари Харесай

Цоков: Не е имало изтичане на данни заради продажбата на платформата „Школо“

Не е имало приключване на информация заради продажбата на образователната платформа " Школо ", като от фирмата подсигуряват това. Абсолютна гаранция има и по повод на защитата на персоналните данни на децата и родителите, които са в електронните дневници и тя се дава като мнение на Комисията за отбрана на персоналните данни. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на парламентарния надзор в отговор на запитване от депутатите Борислав Гуцанов и Иван Петков по отношение на продажбата на просветителната платформа " Школо " на английската компания " Джунипър Едюкейшън " и за ползването на персоналните данни на български жители в нея.
Припомняме, че от Министерството на образованието и науката (МОН) съобщиха, че МОН не е било осведомено по никакъв метод за продажбата на " Школо " на непозната компания. След издание на информация в медиите институцията сезира ДАНС и Комисията за отбрана на персоналните данни за проверка на случая, заяви тогава пресцентърът на МОН.
Към момента МОН няма договорни връзки с " Школо ", само че доста от българските учебни заведения са техен клиент. С цел защита на тези просветителни институции министерството ще предприеме всички дейности за разяснение на случая. Изпратено бе и писмо до компанията с искане неотложно да даде цялата налична информация, а дружно с това са сезирани и способените органи.  
Случаят е показателен, че е целесъобразно потреблението на услугата електронен дневник към държавната система - Национална електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение (НЕИСПУО). Към момента над 830 просветителни институции работят с нея, осведомиха тогава от МОН.
" Школо " (shkolo.bg) е онлайн платформа за дигитализиране на образованието в България. Изградена е през 2016 година и вкарва електронен дневник, който заменя изцяло книжния вид. Платформата интегрира голям брой модули, измежду които са електронен дневник, администриране на извънкласни действия, статистически информации, учебен календар и ръководство на събития, ръководство на складови наличия и инвентаризация, модул за разплащане (много известен измежду частните училища), мобилно приложение и други. Предоставя и набор от просветителни запаси: електронни уроци, карти, проби, образователни принадлежности, изявления и други.
МОН сезира Комисията за отбрана на персоналните данни, тъй като министерството е отговорно във връзка с администриране на Националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение, където се съхраняват данните на учебните заведения, които са възложители за реализиране на дейностите, свързани с електронния дневник, сподели през днешния ден в отговор на питането в Народното събрание министър Цоков. Той изясни, че по Закона за предучилищното и учебното обучение МОН има отговорност за администрирането на тази система, и в този смисъл през 2021 година министърът на образованието издава заповед за това, че външни снабдители на услуги, в това число и на електронни дневници, би трябвало да сключат контракт и съглашение към него, което е в съгласие с Комисията за отбрана на персоналните данни - за отбрана на персоналните данни и на осведомителната сигурност на оператора на тези външни услуги. Както " Школо ", по този начин и всички външни снабдители, които употребяват данни от НЕИСПУО, подписват такива контракти с просветителните институции, а не с МОН. Но те би трябвало да показват в МОН нужната документи, в това число договорите, споразуменията, които са подписани с обособените учебни заведения. Веднага, когато научихме от медиите за продажбата на " Школо ", отправихме и писмо до притежателите на електронния дневник, както и до Комисията за отбрана на персоналните данни, изясни министър Галин Цоков. 
" Инфраструктурата, върху която се съхраняват данните на електронния дневник, и нейното местоположение не се променят - това е особено значимо. Оперативното действие на българското сдружение " Школо " ООД продължава да се реализира въз основата на договорите и споразуменията с учебните заведения. От " Школо " споделят, че придобиването на собствеността в капитала на сдружението е сделка по прехвърляне на дялове и не визира по никакъв метод имуществото, договорните връзки, правата на благосъстоятелност или други аспекти. Инфраструктурата, върху която се съхраняват данните, не са обект на придобиване и остават непроменени, което също е изключително значимо за нас. Оперативното действие на сдружението не е директно наранено и продължава да се ръководи от същите изпълнителни шефове. Дружеството ще продължава прецизно да извършва законовите и контрактуваните отговорности във връзка с развиването на софтуерния артикул електронен дневник ", сподели министърът.
Той приказва и за информацията, получена от Комисията за отбрана на персоналните данни, в която се споделя, че прехвърлянето на собствеността на " Школо " ООД не нарушава нормативите за отбрана на персоналните данни и смяната на благосъстоятелност на капитала на едно комерсиално сдружение със седалище на територията на България, учредено и записано по българското законодателство, не визира уговорките му за отбрана на персонални данни, които то обработва в качеството си на админ или обработващ - както при прекачване, по този начин и при реализиране на дейностите. Комисията показва, че смяната на собствеността на едно сдружение е естествена процедура, която намира проявяване в редица други организации, които също обработват персонални данни в още по-големи мащаби спрямо електронния дневник, като да вземем за пример банкови и застрахователни институции, телекомуникационни оператори, снабдители на комунални услуги, сподели министър Цоков. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР